Zdrowe śniadanie – moje pomysły.

Zdrowe śniadanie – moje pomysły.

Powszechnie wiadomo, że śniadanie, jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być pożywne i zdrowe. Jednak ważne jest również, aby było smaczne, co zapewni lepszy początek dnia. Możemy je serwować w wersji słodkiej lub wytrawnej. Jakby nie było ważne, aby składało się zawsze z wartościowych i świeżych produktów. Odpowiednio skomponowane, zdrowe śniadanie dostarcza dawkę energii, niezbędnej do tego, by pozytywnie rozpocząć dzień. Z łatwością można jednak popaść w monotonie w zakresie odżywiania. Wówczas traci się radość z posiłku i energię do jego starannego przygotowywania. Dlatego , tak ważna jest różnorodność. Poznaj zatem moje pomysły na zdrowe śniadania, inspirowane różnymi zakątkami świata!

Śniadanie po angielsku w wersji fit!Krew

Choć angielska kuchnia nie należy do lekko strawnych, dobrze wiemy, że wszystko zależy od sposobu przygotowywania i doboru produktów. Dlatego, również dla wielbicieli wytrawnych, angielskich śniadań, którzy chcą jeść zdrowo, nic straconego. Należy stawiać jednak na nieco zmodyfikowaną, lżejszą wersję, która z pewnością będzie zdrowsza. Zatem w tym przypadku polecamy pominąć z tradycyjnej wersji boczek i kaszankę. Białą fasolę w pomidorowej przyprawie możemy zastąpić zielonymi szparagami. Podstawę powinny stanowić oczywiście jajka sadzone i gotowana franwkurterką lub parówką z szyki. Takie zdrowe śniadanie warto uzupełnić jeszcze bukietem świeżych warzyw np. sałatą z pomidorami skropioną sosem winegret.

Pożywne i zdrowe śniadanie we włoskim stylu!

BorówkiWłosi to mistrzowie łączenia wielu produktów w jedną, smakowitą kompozycję, serwującą bogatą fuzję smaków. Nie inaczej jest w przypadku ich typowych śniadań. Do takich należy frittata, czyli włoski omlet, który świetnie sprawdza się na pierwsze śniadanie. To omlet na bazie jajek z dodatkiem sera mozzarella i warzyw. Można również dodać pieczarki i szynkę. Aby, wyszedł, wysokowartościowy nie należy żałować warzyw! Polecane to: szpinak, pomidory, papryka, por, cebula i szczypiorek. Całość należy doprawić do smaku i zapiec.

Francuska wykwintność na śniadanie.

Francuska wersja śniadania z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów. To propozycja na słodko! Co, najważniejsze i słodkie śniadanie może być zdrowe. Podstawą takiego śniadania są oczywiście tosty francuskie, czyli chleb (najlepiej czerstwy) podsmażony na złoto w jajku i mleku (można dosłodzić cynamonem lub ksylitolem). W tym przypadku najlepiej podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Tosty należy uzupełnić owocami sezonowymi lub domową konfiturą.

Author

  • Mieszkanka Warszawy. Kocha Polskę i jej stolicę. Jej pasją jest parzenie różnych gatunków kaw i herbat. Zawodowo zajmuje się finansami oraz ekonomią.